Biserica de lemn "Buna Vestire"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1779-1787
Importanta: B
Cod LMI: NT-II-m-B-10549
Adresa: Cartier Dărmăneşti, dealul Cozla (strămutată în 1999, pe locul schitului Draga)
Localitate: municipiul PIATRA NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 12-Jun-2009

Biserica de lemn "Buna vestire" din Piatra Neamt, fosta capela in incinta curtilor boieresti ale lui Darie Darmanescu, a fost construita in 1779-1787, de spatarul Iordachi Darie.
Se incadreaza in categoria bisericilor in plan triconic, avand sanurile laterale bine conturate.
Interiorul este limitat la o singura rotonda centrala, boltita, cu o calota sferica.
Spre rasarit naosul se prelungeste cu absida Altarului, iar in partea opusa, este o tinda joasa pentru slujitorii curtii.
In peretele sudic al naosului, o nisa boltita marcheaza locul mormintelor ctitoricesti.
Biserica nu a avut pictura. Catapeteasma a fost zugravita in spiritul vechilor canoane bizantine in 1829, de postelnicul Iordachi Darie, asa cum arata inscriptia de donatie aflata la icoana Maicii Domnului:
" Aceasta sfanta si facatoare de minuni icoana a Maicii Domnului, a carei minuni sunt insemnate pe fata, afara de multe altele cate s-au mai facut care nu sunt insemnate, s-au imbracat in argint si s-au poliit cu a me cheltuiala, a robului lui Dumnezeu postelnicul Iordachi Darie, spre iertarea pacatelor mele si a sotiei mele, Safta Catargi si a copiilor nostri, la anul 1834, mai 26. Iar sfanta biserica din temelie a fost zidita de raposatul parintele meu, spatar Iordachi Darie, Dumnezeu sa-l pomeneasca si la anul 1829 s-au prifacut facand catapeteasma, zugravindu-se si toate celelalte podoabe precum se vede astazi, tot de mine sfiintidu-se din porunca Inalt Prea Sfiintitului Veniamin Costachi, de raposatul economul Eftimie, protopopul tinutului, spre iertarea pacatelor. Pentru care spre pomenire semnam la anul 1834, mai 26."
Biserica a folosit exclusiv personalului curtii boieresti pana la reforma din 1864, dupa care e transformata in biserica parohiala.
Atata timp cat a functionat in curtea lui Darie Darmanescu, obstea s-a folosit de biserica construita pe cealalta parte a soselei, intr-o poiana a dealului Cozla, unde era schitul Draga.
Dupa ce s-au ruinat toate constructiile curtii boieresti, ramanand doar o parte din zidul de incinta, in 1999 biserica a fost restaurata si mutata pe locul schitului Draga.
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )